opc_loader

VERSLAG CROATIA 2014

 
Het moet al een voorrecht zijn om als vlagzalm of bruine forel in deze wateren te mogen rondzwemmen,laat staan dat je er een week mag vliegvissen....!

Onze belevingen van een week in Gorski Kotar Croatia

Het is vrijdag 31 mei vroeg dat we met de eerste trein richting Schiphol vertrekken voor een week ronddwalen in een van de nog meest ongerepte natuurgebieden van Europa,Gorski Kotar op de grens met Slovenie.

Het is nog geen 2 uur vliegen naar Zagreb waar we een auto hebben gehuurd,alles verliep heel soepel en gemakkelijk en nog geen half uur na aankomst rijden we al na eerst een kaart van de omgeving te hebben gekocht richting de River Kupa Lodge in het dorpje Turke,een bergdorp met welgeteld 18 inwoners !

Onderweg wordt het steeds heuvelachtiger en we krijgen er steeds meer zin in ...de Lodge ligt op ongeveer 150 km van Zagreb en word gerund door Zjelko bijnaam "Zac" een zeer ervaren vliegvisser ,avonturier,voormalig chefkok.outdoorman en vooral een buitengewoon levensgenieter die ons bij aankomst een zeer warm welkom geeft.


 

    Koffers uit de auto en eerst maar even de Lodge inspecteren onder het genot van een zeer goed en koud Kroatisch biertje,alles ademd "Fly Fishing " ......de fly tying bench in het gastenverblijf waar iedereen vrij gebruik van kan maken ,de schilderijen en foto,s aan de wanden,de oude fly tying magazins die zelfs terug gaan tot de jaren 80 .fantastische sfeer !    Onderweg na de stad Delnice doemt de Kupa in eens op en er gaan heel wat Ooohs en Aaahs met verbazing door de auto.......wat een prachtige rivier en nog mooier dat we in gedachten hadden, met op veel stukken blauw /groen turquoise achtig water,diepe poelen stroomversnellingen.....Fly fishing Paradise !!    Deze middag en avond gaan we met "Zac" op verkenningstocht in de omgeving,hij laat ons zeer fraaie stukken zien en geeft ons ontelbare tips wat wel en vooral niet te doen..

In de voorbereiding heeft vooral Arjan veel barbless vliegen gebonden waarvan wij dachten dat deze gingen werken op de Kupa......Na het zien van onze creaties kregen we advies om zeker 80 % weer terug in de auto te leggen....! Vol verbazing kregen we te horen dat er maar enkele vliegen goed werken in deze rivieren namelijk CDC emergers.en CDC F fly varianten en vooral in de kleinere barbless maten ( 16 tm 20 ) iets anders wordt bijna niet gepakt op een enkele Flying Ant na !

Voor het Nymphen het zelfde verhaal...."Zac" vist eigenlijk maar met 1 uitvoering van een weighted copper nymph heel simpel uitgevoerd ,we kwamen er zelf achter dat de oude vertrouwde Hare,s Ear bead barbless ( wel verzwaard ) ook zijn werk naar behoren doet .

Bij terugkomst in de avond worden we verrast door een gezellig samenzijn van enkele Italiaanse vliegvissers die dit gebied voor de 2 de keer aandoen,ze zijn stuk voor stuk zeer te spreken over de vangsten deze dag en de omgeving.... ze hadden gemiddeld zo,n 25 vlagzalmen en bruine forellen per persoon gevangen op de eerste dag ( eigenlijk in een paar uurtjes ) want ze waren ook net aangekomen,dit beloofd nog wat !

De avond wordt zeer gezellig en we worden uitgenodigd om de door hun zelf meegebrachte Proscuito ham,Salami en 13 maand lang gerijpte Regiana Padano te komen proeven....Heerlijk! ,ook de nodige "Crappa,s " en wijn uit hun omgeving kwamen zeer goed uit de test .. Topavond ....!      The first day....... 1 Juni Eindelijk is het dan zover ,we gaan voor het eerst de Kupa ontdekken ......

Voor het eerst maken we vroeg in de morgen ook kennis met de kookkunsten van onze Chefkok "Zac " die ons een uitgebreid ontbijt serveert incl verse eieren van de buurman

We hebben het gevoel dat we hier de hele dag mee verder kunnen......snel het waadpak aan en gaan !

We beginnen op loopafstand van de Lodge op nog geen 300 meter en na een tijdje is het al raak ,de eerste is een feit...Arjan vangt de eerste met de nymph !


 Op deze eerste dag is het vooral zoeken naar de juiste spots,hoe te vissen etc....we lopen veel stekken af
in de avond hebben we het eindelijk "gevonden " en we vangen dan ook een flink aantal zeer fraaie vlagzalmen...als het al langzaam donker wordt keren we rustig terug naar ons verblijf waar ons weer een zeer gezellige avond staat te wachten met onze nieuwe Italiaanse vliegvisvrienden !


 
      


Maandag 2 Juni


Eerst maar even 2 nieuwe vergunningen gehaald in het dorpscafe van Brod na Kupi op ongeveer 10 km ,we hebben onderweg al een aantal fraaie stekken gezien waar we het dan ook gaan proberen...Een uitdagend stuk die we als "Troutlake " hebben bestempeld staat als eerste op de lijst ,een grote bijna stilstaande bocht in de kupa met turqoise blauw/groen water en waar we een aantal zeer grote bruine forellen hebben zien liggen....Amazing nature !


      


 
Hier vangen we dan ook een aantal zeer mooie "Brown Trouts " hieronder de mooiste.....op een Flying Ant size 16
In de avond bij terugkomst in de Lodge afgesproken met onze Italiaanse vrienden om morgenvroeg te gaan vissen op een plek waar zij de afgelopen dagen goed gevangen hebben


Dinsdag 3 Juni


Vlakbij het dorp Gasparci op nog geen 3 kilometer langs de Kupa beginnen we bij deze plek,de Italianen staan al iets verder stroomopwaarts,wij beginnen bij onderstaande brug


 


Al snel worden de eerste vlagzalmen geland....


 
      


 
Een prachtige morgen met veel mooie exemplaren ,bijna allemaal met de droge vlieg ...
Evening Rise......Op bijna elke plek in de kupa is het in het begin van de avond een groot feest

Prachtige avonden met zeer veel vis......

Woensdag 4 JuniVandaag hebben we besloten om het het gebied te gaan verkennen dat bekend staat als "Einde weg".

Het staat in de planning dat deze weg waar ze op dit moment druk mee aan het werk zijn volgend jaar klaar moet zijn om een gemakkelijker verbinding te maken met National Park Risnjak en omliggende plaatsen,een dag met veel klim en klauterwerk waar onze conditie aardig op de proef word gesteld !

Prachtige stukken komen we tegen waar je het gevoel hebt deze als eerste te betreden en waar we ook voetafdrukken van beren en onderstaande foto tegenkomen....( Wolf /Lynx..?)We vangen op deze dag zeer veel vis voornamelijk vlagzalm zowel op droog als met de nynph....

Werkelijk fantastische omgeving...!

 

      In de avond in de buurt van de River Kupa Lodge na het eten nog even naar de "Evening Rise" samen met "Zac " en een Franse vlliegvisser....Topdag !

S,avonds nog heerlijk geborreld...heerlijk om hier te mogen zijn .Donderdag 5 Juni De laatse dag alweer.... vandaag staan de de Kupica en Curak op het programma....

Vroeg uit de veren om dit optimaal mee te maken

De Kupica is echt fantastisch waar alleen maar met de droge vlieg gevist mag worden !

Nu weten we ook waarom na het inspecteren van de rivier , we zien echt extreme vlagzalmen liggen in de stroming .

 

      


Op een enkele vlagzalm na in de Curak vangen we deze morgen niet zoals we eigenlijk verwacht hadden ....

We zien veel vis "liggen" maar deze komen geheel geen enkele centimeter van hun plek ,wat we ook proberen !

Na het eten beginnen we aan onze laatste sessie die we tegen 21.30 bij het donker worden zeer voldaan afbreken dichtbij ons hoofdverblijf,deze avond vangen we veel zeer fraaie vlagzalmen waarna we de avond voortzetten in de lodge waar we terugkijken op een meer dan geslaagde vliegvistrip in Croatia.... !Conclusie ...


Een fantastisch gebied dat zeer aan te bevelen is !

Gastronomie is meer dan voortreffelijk

Het visbestand in de rivieren bestaat voor 80 % uit Vlagzalm en 20 % uit Bruine Forel

De bodem kan soms zeer verradelijk zijn ....viltzolen en een waadstok zijn zeer welkom.....

Vergunningen zijn te koop in de plaats Brod na Kupi en in de toekomst in de River Kupa Lodge

Prijzen per dag voor de kupa 150 Kuna ( 20 euro )

Kosten verblijf 25 euro per persoon per dag

Ontbijt 5 euro

Maaltijd 10/15 euro

Tegenwoordig is het goedkoper om te vliegen als met de auto,een vliegticket ( retour ) kost ongeveer 140 euro  !

Het huren van een auto 85 euro voor 1 week

 Meer vragen over deze meer dan bijzondere vliegvisvakantie kunt u uiteraard aan ons stellen of gelijk aan de River Kupa Lodge,wij helpen u graag !  Contact